MixedEmotions Live 2018

MixedEmotions Live 2018

Donderdag 8 november, tweede keer dat we naar MixedEmotions Live gingen. Hoe we vorig jaar nog op de heenweg in de auto het programma doornamen, hadden we ons dit jaar met de markeerstiften in de aanslag beter voorbereid. Omdat er 6 zalen zijn voor de diverse sprekers, en 4 momenten om wat te zien, is het handig om goed te bedenken wat je interessant lijkt.

Opvallend was ook dat Jacqueline en ik dit jaar andere dingen wilde zien, alleen Erik Kessels was gelijk (DE keuze van iedereen die ik daar sprak, dus waarom hij niet in de grootste zaal stond was me een raadsel).

Ik startte uiteraard met een kop koffie, lekker alert de zaal in 😉. Ben ik de enige die het dubieus vind dat je daar ook voor moet betalen ondanks toch een fikse toegangsprijs? Anyway, snel naar de eerste zaal om naar Anders Jansen (Flowresulting) te luisteren. Hij helpt bedrijven te kiezen wie ze willen zijn voor welke klanten. Weet hoe je een onderscheidende klantbeleving ontwerpt én hoe je de organisatie meeneemt om dat elke dag waar te maken. Dat leek me wel wat.

Hij startte gelijk enthousiast met zijn beloftes voor de komende 45 min: we zouden aan het eind een staande ovatie geven, zo goed zouden we het vinden. Nou, dat is nogal een belofte.

Het mooie is dat hij hiermee gelijk zijn verhaal inleidde. Namelijk dat als je concrete beloftes aan je klant maakt, je klant je op deze punten gelijk hoger beoordeeld en je organisatie daaraan houdt. Belofte over dingen waar je als organisatie goed in bent. Die wij als bedrijf belangrijk vinden. Je helpt je klant, hoe naar jouw organisatie te kijken.

Positief voordeel is dat het ook intern werkt. Alle medewerkers weten waar ze voor staan, de zogenoemde “de neuzen dezelfde kant” op. Anders gaf vele praktijkvoorbeelden, waaronder de Jumbo (de 7 beloftes van de Jumbo) en RET. Jumbo ging meer om externe communicatie, naar de klant toe en RET juist intern. De kanttekening bij de beloftes is dat je klanten en medewerkers deze beloftes moeten snappen en raken, anders heeft het geen nut. En de beloftes moeten voor lang termijn gekozen worden. Dan kun je een merk bouwen.

Al met al was het niet super vernieuwend wat hij vertelde, maar hoe hij het vertelde was wel echt heel tof. Zo gedreven en positief.

 

De do’s:
+ Denk niet te vroeg in beperkingen
+ Zoek klant beloften die passen bij je merk
+ Communiceer niet dat wat vanzelfsprekend is

De Don’ts:
+ Maak beloftes niet te cryptisch
+ Zoek het niet in sneller en goedkoper

 

Hij sloot af met dat het wel belangrijk is te onthouden dat klantbeloftes wat met je medewerkers doen. Bijvoorbeeld de belofte van een pizzeria ‘altijd binnen 30 minuten je pizza’, veroorzaakte ongelukken in het verkeer. Niet erg veilig voor je medewerkers.

En uiteraard kreeg hij een staande ovatie. Je belooft wat, dan krijg je ook wat.

Na een snelle wissel ging ik door naar andere zaal, naar How to hack you Facebook & Instagram advertising. Dat ging echt ENORM snel de diepte in. Zo diep, dat de halve zaal leegliep. Ik weet niet of ik het helemaal begrepen heb, gelukkig hebben we de powerpoint nog.

Na de tweede sessie had ik gelukkig wat meer tijd voor de volgende, en vond Jacqueline in de grote zaal waar we beide lekker ratelden over wat we allemaal gehoord en geleerd hadden. Beide duidelijk enthousiaster dan vorig jaar. Waar een goede voorbereiding wel niet goed voor is…

Sessie drie was voor mij Jaap Jansens, over Customer Experience Management. Phoe phoe, die had wel pech dat hij na Anders Jansen kwam. Wat een ander soort presentator. Hij legde een organisatiemodel uit dat zijn bedrijf ontwikkeld heeft. Een 9+ organisatie scoort goed op alle onderdelen.

Ik moet eerlijk zeggen het was meer een verkooppraatje voor zijn organisatie. De presentatie vond ik wat tegenvallen en ik was wat druk met op tijd zijn voor Erik Kessels. Die sloot naadloos aan op sessie drie en ik gokte dat het wel druk zou gaan worden.

Iets eerder ontsnapt uit sessie drie om toch bij sessie vier Erik Kessels binnen te kunnen komen. En inderdaad: zaal prop en prop vol. Hij vertelde over zijn werk en hoe het júíst werkt om de aanpak ‘You either love it or you hate it’ te voeren. Als je niet gehaat wordt, wordt je ook niet geliefd. Dat vind ik een fijne mening 😊.

En voor we het wisten was de dag al weer voorbij. We hadden beide nog meer sprekers willen zien, zoveel keuze! Zo’n dag geeft echt een boost om met je eigen organisatie aan de slag te gaan. Ik ben nu al nieuwsgierig naar de line-up voor volgend jaar!

Françoise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *